Tesztelik a NASA Mars-helikopterét

Az 1,8 kg-os jármű szénszálas, alumíniumból és szilikonból áll, és üzemképes -90 C° hőmérsékleten is. Januárban az első tesztek sikeresen lezajlottak, amelyeket nem volt egyszerű előkészíteni, hiszen a marsi körülmények között egészen más manőverezni a kis helikopterrel, mint a Földön.

 

 

A Mars atmoszférájának sűrűsége a földinek mindössze egy százaléka, ezért a tesztkörnyezetet is eképp alakították ki a NASA Jet Proplsion Laboratory-ban (JPL), Kaliforniában. Egy 7,6 méter széles szimulációs teremben utánozták a marsi légkört: kiszivattyúzták a teremből az oxigén és nitrogén nagy részét, és feldúsították széndioxiddal, miközben a nyomást a megfelelő szintre vitték le.

 

 

Az ottani gravitációt is imitálni kellett: a helikopter tetejére egy szíjat rögzítettek, amely olyan erővel húzta felfelé, hogy éppen a marsi tömegvonzást utánozták vele.

A tesztek során egy percen keresztül lebegett a kis jármű, de a Marson majd 75 perces repülést terveznek vele. 2020 júliusában tervezik útnak indítani Cap Canaveralből, és nagyjából hat hónap alatt éri majd el a vörös bolygót a Mars 2020 Roverhez csatlakoztatva. Miután leszállnak, a rover geológiai kutatásokat végez majd, később pedig a helikopter is útnak indul, hogy elsőként repüljön a Mars légkörében.

 

 

 

 


Forrás: IFLScience