Az első fotó egy fekete lyukról!

Csillagászoknak először sikerült lefényképezniük egy fekete lyukat!

 

 

A 40 milliárd km átmérőjű fekete lyukat egy nyolc teleszkópból álló hálózattal fényképezték le, az Event Horizon Telescope (EHT) segítségével).
A fekete lyuk az M87 galaxisban található és nagyobb, mint az egész Naprendszerünk. A tömege hat és fél milliárdszorosa a Nap tömegének, egyike a legnagyobb fekete lyukaknak, amiket ismerünk.

A képen egy intenzív tűzgyűrű látható, amely a kerek, sötét lyukat veszi körbe. Ezt a fényes gyűrűt felhevült gázok okozzák, amelyek a szingularitás felé zuhannak. Ez a felhevült gáz pedig fényesebb, mint az összes többi csillag fénye az M87 galaxisba együttvéve.

 

 

A kép igazolni látszik a Csillagok között című film elképzeléseit egy fekete lyukról. Korábban sokat törték a fejüket a kutatók, hogy hogyan is lehet elképzelni egy olyan objektumot, amelynek gravitációs vonzásából még a fény sem tud kiszabadulni. A Csillagok között forgatása során Christopher Nolan rendező és stábja igazi elméleti fizikusokat kértek fel, és komplex számítások alapján modellezték a fekete lyukak kinézetét, hogy a film minél pontosabban mutassa be ezt a jelenséget. A most elkészült kép pedig azt igazolja, hogy az elméleti számítások pontosan képesek tükrözni a valóságot még az univerzum irdatlan méreteinek dacára is.

 

Az EHT teleszkópok helye a világon.

 

Az antarktiszi teleszkóp.