Beszámoló az Írószövetség 2019. április 17-i rendezvényéről

Pasztler Ágota beszámolója az Írószövetség áprilisi estjéről.

 


Párhuzamos univerzumok

 

 

A fentebbi képen nehéz kivenni a részvevőket, ezért megismétlem: Tóth Csaba, Nagy Ádám, Filippov Gábor, Zsótér Indi Dániel, Miyazaki Jun, Lápossy Attila, Flach Richárd, Hraskó Gábor, Vinkó József, Bokor Nándor, Torbó Annamária, Pongrácz Máté, Orosz László és Vancsó Éva. Ez elég sok érdekesen témáról érdekesen beszélő embert jelent, ezért aztán csak korlátozott idő jutott számukra, és négyes-ötös csoportokban tudtak megszólalni. Vancsó Éva vezette a beszélgetést, és időnként önmagát is meginterjúvolta. Sajnos, nem tudtam mindent pontosan feljegyezni, de remélem, kedvcsinálónak jó. A rendezvényről felvétel is készült, akit érdekel, megtekintheti.

Az első alkalommal Nagy Ádám szerkesztő,  Filippov Gábor, Gáspár Attila, Miyazaki Jun beszélt.

Nagy Ádám: Bevallom, a Párhuzamos univerzumok ötlete lopott. Olvastam Tóth Csaba könyveit, a Sci-fi politológiáját, illetve a Nevelj jedit! címűt. Először meghökkentem, amikor a jedi rendet militáns hatalomvadászoknak írta le, akik katonai puccsor hajtottak végre, aztán elolvastam, és találónak éreztem. Aztán Roxfort került szóba. Emelje fel a kezét, aki szívesen járt volna oda! Vagy tízen megtették, köztük én is. A saját gyerekeiket is elküldenék? Az első évben kiderül, hogy egy könnyen nyíló ajtó mögött egy háromfejű bestia rejtőzik. A második évben az, hogy nem is túl messze az iskolától egy falka óriáspók él, akik az embert is prédának tekintik. A harmadik évben egy vérfarkas a tanáruk, aki nehezen tud az ösztönein uralkodni. Ezen érdemes elgondolkodni. Mi több továbbgondolni is, ezért aztán egy új kötet kiadását terveztük, ebben sokféle szempontból vizsgáljuk a sci-fiben ábrázolt társadalmakat.

Vancsó Éva: Hogyan keveredtetek ide?

Gáspár Attila: Eleinte jó ötletnek tűnt…A közgazdaságin Gábor kért meg rá. A Star Wars közgazdaságáról írtam, mert ezt a művet sokan ismerik. A Birodalom hosszú folyamat során jött létre, van benne hatalommegosztás, egységes a pénz és mértékrendszer, van társadalmi mobilitás.

Miyazaki Jun: Tóth Csaba kért meg rá, hogy politikai szempontból elemezzem, demokráciának tekinthető-e a Star Trek társadalma, vagy sem. A következtetés: Igen, demokrácia.

Filippov Gábor: Én a Szolgálólány meséjéről írtam, az autokrácia működéséről. A sorozat népszerű, a benne lévő problémák nem csak nőjogi, hanem jogi kérdés. Az itt ábrázolt társadalom hamarosan összeomlik. A sorozatból már elkészült a második rész.

Nagy Ádám: A HP világa nem csak iskolai világ, az Alien társadalmát is érdemes elemezni.

Torbó Annamária: A Pécsi Tudományegyetemen újságírást, illetve popkultúrát tanítok. Engem is Ádám keresett meg.

Papp Richárd: Én is pécsi vagyok, pszichológus. Ádám keresett meg azzal, hogy a szerelemről írjak a Marwel univerzum kapcsán. A szerelem fogalomkészletéről írtam, arról, hogy valóban kémiai reakció?

Láposi Attila: Alkotmányjogász vagyok, főként gyerekjogokkal foglalkozom, ebből a szempontból kellett írnom a Harry Potter világáról. Hogyan dönt Dumbledore? Estleges mágusjogok? No és a mugliké?

Vancsó Éva: Engem is Ádám keresett meg, arra kért, hogy a gender témáról írjak Dr. Who reinkarnációja kapcsán.

Torbó Annamária: A young adult irodalom helyzetéről írtam, ez gyűjtőfogalom a 12-18 éves olvasókra. A kihívások ugyanazok, mint a felnőtteknek szóló írásoké.

Vancsó Éva: A dr. Who cselekményében a nők eleinte csak biodíszletnek kellettek. Az újabb részekben a doktor már nő lett. Az időlordoknak nincs állandó nemük. Utazhatnak az időben is.

A következő szereplők ültek fel a dobogóra: Hraskó Gábor, Pongrácz Máté, Zsótér Dániel, Orosz László, Bokor Nándor, Vinkó József

Vancsó Éva: Ti a természettudományokat képviselitek.

Hraskó Gábor: A tudomány helyzetével foglalkoztam Asimov világában. Visszafejlődés mutatható ki, a természet és társadalomtudományok egyaránt hanyatlanak, előretör az áltudomány.

Pongrácz Máté: Szociológus vagyok. A Majmok bolygója filmsorozatról írtam. Ez polgárjogi kérdésekkel foglakozik, illetve mostanában inkább a nézőpontváltásról.

Zsótér Dániel: A régi mozifilmeket néztem polgárjogi szempontból.

Orosz László: Én vagyok a kakukktojás a társaságban, mert ki nem állom a sci-fit, a népszerűsítő tudománnyal foglalkozom. Aztán figyelmembe ajánlottak egy Csillagok között című filmet, megnéztem, és jónak találtam. A film elkészítését Sagan felügyelte. Megnézték a Kapcsolat című filmet, és arról beszélgettek. Arról írtam, hogy működik a megismerés, de Ádám szerint túl sok volt a képlet benne.

Bokor Nándor: Semmilyen érzelmi viszony nem fűzött a sci-fihez. A Csillagok között film kapcsán az idő nem abszolút jellegével foglalkoztam. Lehetünk-e fiatalabbak, mint a gyerekeink? Igen, lehetséges! Az írásomban képlet nincsen, de ábra van. Arra törekedtem, hogy érhető legyen, és precízen magyarázzak.

Vinkó József: Asztrofizikus vagyok, Szegeden tanítok. Sosem hittem volna, hogy társszerző leszek egy könyvben. Engem is Gábor hívott meg, azzal a kéréssel, hogy írjak valamiről, Élveztem az írást. Piszkéstetőn, az obszervatóriumban dolgozom, adódott volna az időutazás, illetve a fekete lyuk témája, csakhogy ezek már foglaltak voltak. Ezért aztán a kozmikus katasztrófák témát választottam. Például egy aszteroida becsapódását.

Kérdés a hallgatóság köréből: Van-e megoldás?

Vinkó József: Igen, van.

A megnyugtató válasz után valaki rákérdezett az ember és állat viszonyára, illetve arra, mitől ember az ember? Lehet-e, hogy új uralkodó faj született? Erre viszont senki nem tudta a megnyugtató választ, és azzal fejeződött be a rendezvény, hogy erről még tovább lehet beszélgetni az esedékes sörözés alatt.

A következő alkalommal Lőrincz L. László nyolcvanadik születésnapját fogjuk megünnepelni, nagyon várom!

 


Pasztler Ágota