A SpaceX felbocsátotta első 60 internetműholdját

Május 23-án sikeresen pályára állította a SpaceX a Starlink nevezetű internetprojektjének első hatvan műholdját egy korábban már kétszer repült Falcon 9-es rakétával (ez a bravúr már másodszor sikerült a SpaceX-nek, de egészen tízre akarják feltornázni a Falcon 9-esek újrahasználhatóságát). A rakéta Floridából, Cape Canaveralból startolt magyar idő szerint 16 óra 30 perckor. Az első fokozat sikeresen visszatért a Földre.

A több műhold pályára bocsátásánál megszokott gyakorlattól eltérően most nem egymás után indították a műholdakat, hanem egyszerre engedték el mind a hatvan darabot, ahogy az az alábbi videón is látszik 1:16:27-nél:

 

 

A SpaceX összesen 12 ezer ilyen műholdat szeretne felbocsátani, amelyek alacsony Föld-körüli pályáról internet-lefedettséget biztosítanának az egész világon. Kettő műhold-hálózat részei lesznek ezek az eszközök, az első hálózat 4409 darabból, a második 7518-ból áll majd, együtt fogják majd biztosítani a globális lefedettséget. A Szövetségi Kommunikációs Bizottság (FCC) úgy hagyta jóvá a projektet, hogy az elkövetkező hat évben a tervezett szatellitek 50%-át pályára kell állítani.
Tavaly két műholddal, a TinTinA és B nevezetűekkel már tesztelték a működésüket.

 

 

Musk elárulta, hogy még legalább hat fellövésre lesz szükség (mindegyikben hatvan-hatvan műholddal), hogy minimális lefedettséget érjenek el, és további tizenkettő fellövés kell a közepes lefedettséghez.

Jelenleg mobil adótornyok, illetve kábelek biztosítják az internet hozzáférést a világ nagy részén, és habár léteznek műholdak által biztosított hozzáférések, ezek költséges technológiák és lassú kapcsolódást jelentenek. Ezek a műholdak ugyanis túl messze vannak, ezen szeretne változtatni a SpaceX az alacsony pályájú hálózatával, amely a Föld eddig internettől elzárt térségeibe is elvinné a hálózatot.

Musk cégén kívül a OneWeb, a TeleSat és az Amazon is tervez hasonló hálózatot, de eddig csak a OneWeb bocsátott pályára hat darab műholdat idén februárban.

 

 


Forrás: Space.com