Ma tesztelik a Starliner-t

A Boeing Starliner űrhajójának első tesztrepülését december 20-án tartják meg, ha az időjárás is engedi. A NASA számára gyártott személyszállító eszköz a SpaceX Crew Dragon kapszulájának konkurenciája.

Az első tesztrepülés természetesen még csak egy bábuval történik, egy Atlas V rakéta juttatja majd az űrbe Cape Canaveralből magyar idő szerint 12:36 perckor. A tervek szerint a kapszula dokkolni fog az űrállomáshoz, majd december 28-án tér vissza a Földre.

 

 

A NASA még 2014-ben választotta ki a Boeing-et és a SpaceX-et, majd szerződést kötött velük egy új személyszállító jármű kifejlesztésére és megépítésére. A 2011-ben nyugdíjazott űrsiklók hiányában a NASA az orosz Szojuz űrhajókra kénytelen hagyatkozni.

Sokan várják most a Starliner tesztjét, főleg azután, hogy a SpaceX Dragonja idén áprilisban felrobbant. Azt követően pedig kritikák érték Elon Muskot és a SpaceX-et, hogy nem fektet kellő energiát a Dragon fejlesztésébe, helyette saját, kereskedelmi célra szánt járműveiket fejlesztik (Starhopper, Starship).

 

 

A Boeing Starliner mutat némi hasonlóságot a korábbi Orion fejlesztésekkel, valójában azonban teljesen függetlenül fejlesztették ki. Úgy tervezték, hogy kompatibilis legyen több hordozórakétával (Atlas V, Delta IV, Falcon 9, Vulcan), továbbá a korábbi amerikai űrkapszulákkal ellentétben nem a tengeren fog leszállni, hanem szárazföldön, légzsákok segítségével.