2019 legjobb (itt most felröhögtem) scifi filmjei

Sajnos kénytelen vagyok azt mondani, hogy a 2019-es év hatalmas csalódás volt a science-fiction filmek rajongói számára. Több olyan produkció érkezett a mozikba, amelyeket nagy várakozások előztek meg, de nem váltották be a hozzájuk fűzött reményeket.

Emiatt aztán gondban vagyok az idei lista összeállításával, hiszen jó érzéssel két olyan filmet tudnék rajta elhelyezni a mozis felhozatalból, amelyek sokak számára nem is sci-fik, hanem képregényfilmek. Azonban ha eltekintünk a nagy csinnadrattával beharangozott mozibemutatóktól és kicsit jobban körbenézünk a filmes palettán, azért ráakadhatunk egy-két jól sikerült alkotásra. A sorozatokról már nem is beszélve! Ez is azt jelzi, hogy a streaming szolgáltatók kezdenek egyre inkább megerülhetetlen tényezővé válni, míg véleményem szerint Hollywood a kifulladás jeleit mutatja (legalábbis a science-fiction terén). Az, ami gyakorlatilag közhelynek számít, miszerint látványfilmeket gyártanak, mára elért egy olyan szintet, hogy talán meg sem próbálnak úgy tenni, mintha filmet készítenének.

Nem gyártottam listát, nincsenek sorrendek. Azokat a sci-fi filmeket (vagy nagy jóindulattal sci-finek nevezhető filmeket) gyűjtöttem össze, amelyek nekem tetszettek – ám ezek között sem volt egy sem, amelyikre azt mondhatnám, hogy bombasztikus, fantasztikus, fenomenális és mozgókép-történeti legenda. Az utána következő “év csalódásai” felsorolás pedig sajnos sokkal hosszabb, mint azt év elején reméltem.

Természetesen az egész szubjektív – nem láttam minden filmet, amit 2019-ben kiadtak, és nem valamilyen felmérés, statisztika alapján írtam össze. Tisztában vagyok vele, hogy az Ad Astra sok helyen az év legjobb SF filmjei közt van – számomra hatalmas csalódás volt. Ha szerinted emiatt én ostoba vagyok, nem értek a sci-fihez, nem kellene soha többé cikket írnom vagy véleményt mondanom, nos, ez esetben szeretném sajnálatomat kifejezni, hogy a tiédtől eltérő véleményem van. 😉

 


JÓL SIKERÜLT ALKOTÁSOK:

Én vagyok anya

(I am mother)

 

Egy tinédzser lányt egy “Anya” nevű robot nevel a föld alatt – arra tervezték, hogy újranépesítse a földet az emberiség kihalása esetén. Különleges kapcsolatuk viszont veszélybe kerül, mikor egy megmagyarázhatatlan idegen érkezik hozzájuk riasztó hírekkel.

 

 


Csillagok határán

(High Life)

Montét halálra ítélték, de kivégzés helyett egy űrhajóra küldték több más elítélttel, hogy kísérletezzenek rajtuk. Az űrhajón született egy lánya is, Willow. Az űrben töltött hosszú évek alatt a lány kamasszá érett, a hajó személyzete és a többi rab pedig meghalt vagy eltűnt. Így már csak Monte utazik a lányával, nekik kell az űrhajó sötét titkait kideríteniük.

 


Bosszúállók: Végjáték

(Avengers: Endgame)

Thanos súlyos tette, amivel elpusztította az univerzum élőlényeinek felét és megtörte a Bosszúállókat, a megmaradt hősöket egy végső összecsapásra készteti a Marvel Studios huszonegy filmet megkoronázó, nagyszabású fináléjában, a Bosszúállók: Végjátékban.

 

 


Pókember: Idegenben

(Spider-Man: Far from home)

Pókember nem pihenhet. Az már kiderült, hogy az ifjú pók (Tom Holland) egyedül is képes megmenteni a világot, és csoportban is megállja a helyét, de közben ő úgy érzi, hogy neki is jár mindaz, ami bármelyik középiskolásnak: és a haverjaival európai utazásra indul.

De éppen, amikor végre élvezhetné mindazt, amit a baráti lazulás kínálhat, újabb ellenség tör a világra. A rejtélyes Mysterio (Jake Gyllenhaal) erősebb az eddigi ellenfeleknél, és könnyen lehet, hogy a Pókember, aki nagy nehezen próbálja a hátizsákos utazást a hősi küzdelemmel összehangolni, kénytelen régi bosszúálló társaitól segítséget kérni.

 


ELMEGY:

IO

Alita – A harc angyala

Marvel Kapitány

Brightburn – A lángoló fiú

 


AZ ÉV CSALÓDÁSAI:

Star Wars IX. Skywalker kora

Ad Astra – Út a csillagokba

Terminátor: Sötét Végzet

Godzilla II. A szörnyek királya

X-Men: Sötét Főnix

Men in Black – Sötét Zsaruk a Föld körül

Elrabolt Világ

Gemini Man

The Wandering Earth

Üveg