Európai kutatások szerint a Hold a Föld atmoszféráján belül mozog

A tudósok több mint húsz évvel ezelőtti adatok vizsgálatával jutottak erre az új következtetésre.

– A SOHO űrhajó több mint húsz évvel ezelőtti megfigyelései vezettek az új felfedezéshez.

– A Földet hidrogén burkolja körbe, amely a külső atmoszféra része, az úgynevezett geokorona.

– A tanulmány szerint a geokorona messze túlnyúlik a Holdon.

 

 

Sokkal szorosabban vagyunk összekötve a Holddal, mint gondolnánk. Úgy tűnik, hogy a Földünk külső atmoszférája jelentősen túlnyúlik a kísérőnk pályáján. Pontosabban kétszer olyan messzire ér, mint ahol a Holdat látjuk.

Ez a felfedezés a Nap- és Hélioszféra Obszervatóriumnak (Solar and Heliospheric Observatory, röviden SOHO) köszönhető: 1995-ben az Európai Űrügynökség és a NASA egy űrhajót indított el azért, hogy tanulmányozzák a Napot.

Ezek a huszonöt évvel ezelőtti mérések új perspektívákat nyitottak, amelyek végül jelentős következtetésekhez vezettek. Ezek szerint a geokorona, ami a bolygónk körül, egy hidrogénből álló burok, egészen 630.000 kilométer messzeségbe nyúlik. Ez a távolság nagyjából ötvenszerese a Föld átmérőjének.

Igor Baliukin, az Orosz Űrkutatási Intézet tudósa és egyben a tanulmány vezetője úgy összegezte a felfedezést, hogy „a Hold a Föld légkörében repül.”

 

 

A geokorona ott tűnik fel, ahol egy bolygó atmoszférája találkozik a világűrrel. Ez a jelenség lényegében egy hidrogénatomokból álló felhő. 1996 és 1998 között SWAN, a SOHO űrhajójának egyik műszere érzékelte a hidrogén jelenlétét a világűrben, és meghatározta a geokorona határait.

„A hosszú éve tárolt adatokat bármikor kiaknázhatjuk az új kutatások érdekében” – mondta Bernhardt Fleck, az Európai Űrügynökség SOHO projektjének kutatója. „Ez a felfedezés is rámutat a húszévesnél is régebben begyűjtött adatok jelentőségére, és a SOHO kivételes teljesítményére.

A felfedezés nem csak azért lehet hasznos, mert átalakítja a saját atmoszféránkról kialakult képet, de a Naprendszeren kívül is megkönnyítheti más, vízzel rendelkező bolygók keresését. Ugyanis az, hogy a külső atmoszféra hidrogént tartalmaz, vízgőz jelenlétét sejteti a felszín közelében.

 

Paul Ratner cikke, Bódis Éva fordítása

 


A cikk forrása az alábbi linken érhető el: https://bigthink.com/surprising-science/the-moon-is-inside-earths-atmosphere-claims-study