A SpaceX új űrruhája

Május 27-én száll fel a SpaceX Crew Dragon űrhajója Cape Canevaralből, és a Demo-2 tesztrepülés során két amerikai veterán űrhajós lesz az utasa. Bob Behnken és Doug Hurley a SpaceX vadonatúj űrruháját viseli majd, ami nagy előrelépés a korábbi szkafanderekhez képest. A szokásos narancssárga repülőruha után egy sokkal nagyobb mozgékonyságot lehetővé tevő, fehér, meglehetősen futurisztikus ruhát viselnek majd.

Egy darabból álló ruha láttán sokaknak kételyei támadtak arról, hogy mennyire biztonságos, de Elon Musk szerint épp olyan ellenálló, mint a korábbi Advanced Crew Escape Suit (ACES) nevű öltözék.
A ruhákat korábban két alkalommal tesztelték emberek nélkül. Egyszer a Tesla-sofőr bábu viselte 2018-ban, amikor az autót fellőtték egy Falcon Heavy rakétával, egy másikat pedig a Ripley nevű bábu viselte, amely a Demo-1 tesztrepülés során ment a Nemzetközi Űrállomásra 2019-ben.

 

 

A ruha egyik tervezője a hyres hollywoodi jelmeztervező, Jose Fernandez, aki a Wolverine, a Wonder Woman, a Batman v. superman és az Amerika Kapitány: Polgárháború jelmezeit is tervezte.

A SpaceX titokban tartja a ruha néhány tulajdonságát, de azt elárulták, hogy a ruha “szimbiotikus” kapcsolatban áll a Dragon rendszereit felügyelő számítógép panelekkel. Mindegyik öltözéket egyedileg az adott űrhajósra szabják.

Ez a ruha azonban nem alkalmas űrsétákra. A közeljövőben az asztronauták még az űrsikló-program idejéből megismert Extravehicular Mobility Unit (EMU) nevű szkafandert használják majd, amelyeket 8-10 órás munkára terveztek mikrogravitációban, vákuumban, és sugárzás elleni védelemmel is ellátták.
A NASA azonban már több fejlettebb, új szkafanderen is dolgozik, amelyeket a tervezett Artemis-rpogram során használnának majd a Holdon. Ezeket az új ruhákat 2023-ban tervezik tesztelni az űrállomáson, hog készen álljanak egy 2024-es Holdra szállásra.

 

 

 

A Crew Dragont és a Falcon 9 rakétát már összeszerelték, és május 21-én  a 39A kilövőállásra szállították.

 


Robert Louis Behnken dr. (Creve Coeur, Missouri, 1970. július 28. –) amerikai űrhajós, ezredes.
1992-ben a Washington Egyetem keretében gépészmérnöki oklevelet szerzett. 1993-ban a California Institute of Technology keretében megvédte műszaki diplomáját. Szolgálati repülőgépe az F–22 volt. Ugyanitt 1997-ben műszaki ismeretekből doktorált (PhD.). 1999-ben tesztpilóta kiképzésben részesült. Az Amerikai Egyesült Államok Haditengerészete (USAF) állományában több mint 780 órát töltött a levegőben, több mint 25 különböző repülőgépen teljesített szolgálatot, illetve tesztelt. Tesztpilótaként az F–15, az F–16 és az F–22 különböző változatai (elektronika, fegyverzet) voltak.
2000. július 26-tól a Lyndon B. Johnson Űrközpontban részesült űrhajóskiképzésben. 2006 szeptemberében egy 7 napos tenger alatti (NASA Extreme Environment Mission Operations NEEMO 11) kiképzésen vett rész. Két űrszolgálata alatt összesen 29 napot, 12 órát és 17 percet (708 óra) töltött a világűrben.

Forrás: wikipedia

 


Douglas Gerald Hurley (Endicott, New York, 1966. október 21. –) amerikai mérnök, űrhajós, ezredes.
1988-ban a Tulane University (BSE) (Louisiana) keretében (magna cum laude) építőmérnöki oklevelet szerzett (USMC). 1991-ben repülőgép vezetői jogosítványt szerzett. Szolgálati repülőgépe az F/A–18/E/F volt. Három alkalommal szolgált a Csendes-óceán nyugati térségében. A Haditengerészeti Posztgraduális Iskola (USAF) keretében vezetői ismeretekből vizsgázott. 1997-ben tesztpilóta kiképzésben részesült. Az F/A–18 különböző típusait repülte, illetve tesztelte (elektronika, fegyverzet]. Több mint 4500 órát tartózkodott a levegőben, több mint 25 repülőgép típust vezetett, tesztelt.
2000. július 26-tól a Lyndon B. Johnson Űrközpontban részesült űrhajóskiképzésben. Kiképzett űrhajósként tagja volt több támogató (tanácsadó, problémamegoldó) – STS–107, STS–121 – csapatnak. A NASA műveleti igazgatójaként Oroszországban, a Jurij Gagarin Űrhajóskiképző Központban teljesített szolgálatot. Két űrszolgálata alatt összesen 28 napot, 11 órát és 13 percet (683 óra) töltött a világűrben. Az Űrhajózási Iroda megbízásából a NASA műveleti igazgatója (JSC).

Forrás: wikipedia

 


Forrás: Space.com