Monolit-díj – Interjú Benkő Mariannával

A Monolit-díj zsűritagjai közül ezúttal Benkő Mariannát ismerhetitek meg. Marianna blogger, a Próza Nostra főszerkesztő-helyettese, az ekultura.hu és az SFmag.hu munkatársa.

 


Idén első alkalommal osztjuk ki a Monolit-díjat. Meglepett a felkérés, hogy legyél a zsűri tagja?

Igen. Még nem kaptam hasonló felkérést korábban, így mindenképpen érdekes lehetőségnek tartottam, hogy részt vegyek ebben a munkában.

 

Több irodalomkritikusi tevékenységed mellett a Próza Nostra főszerkesztő-helyettesi posztját is betöltöd. Az oldal célkitűzése elsősorban a populáris irodalomba sorolható alkotások bemutatása, elemzése. Tapasztalataid alapján ezen belül mennyire népszerű napjainkban a sci-fi?

Az ilyen kérdésekre mindig nehéz választ adni, mert bár követem a zsánerhez kapcsolódó híreket, közel sem tudok figyelemmel kísérni mindent. Elsősorban nem irodalomkritikusnak, hanem érdeklődő olvasónak tartom magam, mivel nem főtevékenységként, hanem szabadidőmben foglalkozom a témával, az ebből fakadó minden korláttal együtt. Nehéz, sőt inkább lehetetlen ma minden hírt, történést, folyamatot követni, így a véleményem biztosan nem teljes körű.

Az a benyomásom, hogy Magyarországon kevesebb figyelem övezi ma a sci-fit, mint mondjuk 10 évvel korábban. Kevesebb regény, novella jelenik meg a tematikában, és úgy érzem, több figyelem irányul jelenleg például a fantasyre vagy a weird irodalomra. Néha, sci-fi rajongóként kesergünk is ezen, de úgy gondolom, az irodalom, az olvasók érdeklődése folyamatosan változik. Jelenleg talán nem a sci-fi tudja a legtöbb olvasót megszólítani, de ettől még biztosan sokan szeretik. A külföldi piacot megítélni pedig még nehezebb feladat, így erre nem is vállalkoznék.

 

Azt vizsgálva, hogy egy szöveg a sci-fi zsánerébe tartozik-e, milyen szempontokat, definíciót tartasz irányadónak?

Alapvetően azt figyelem, hogy a tudományos-fantasztikus elem mennyire van beágyazva a történetbe. Amennyiben ez a tényező anélkül eltávolítható, hogy a történet bármilyen sérelmet szenvedne, akkor azt semmiképpen nem tartom sci-finek. Például egy párkapcsolati dráma attól nem lesz sci-fi, hogy a Marson játszódik. Persze, azt is figyelem, hogy maga a fantasztikus elem valóban tudományos alapokon nyugszik-e. Természetesen nem kell, hogy jelenlegi ismereteink szerinti tudományos eredmény legyen, de nem lehet magyarázat nélküli. Régebben több vitában részt vettem a sci-fi besorolásáról, de azt nem mondanám, hogy létezik konszenzus a témában, velem is biztosan sokan vitatkoznának.

 

A sci-fi zsánerén belül regényeket vagy novellákat olvasol szívesebben?

Változó. Az utóbbi hónapokban főleg novellákat olvastam, nem csak a zsánerben. Nagyon sok izgalmas kötet jelent meg az elmúlt években, épp itt volt az ideje, hogy behozzam a lemaradásomat a karanténos idők alatt. De alapvetően inkább regényeket szoktam olvasni.

 

A pályázatba bekerült művek többségükben ismerősek már, vagy több a meglepetés, amely szövegekkel most találkozol először?

A szerzők közül többel találkoztam korábban, de ezek a szövegek újak voltak számomra. Az irodalmi folyóiratok rendszeres böngészéséről leszoktam már pár éve, inkább gyűjteményes köteteket olvasok.

 

Szigorú bírálónak tartod magad? Amikor nem pályaművek véleményezéséről van szó, csupán kedvtelésből olvasol, akkor is kritikus szemmel nézed az adott szöveget, vagy egy érdekes történet, jó stílus könnyebben feledteti az esetleges hibákat?

Alapvetően szigorú olvasónak tartom magam, szinte mindig monitorozom a szöveget, és megjegyzem, ha számomra problémás vagy éppen remekül működő elem van benne. De igyekszem ezzel együtt is nyitottan állni egy-egy íráshoz, előzetesen kerülni a véleményeket, hogy ne befolyásoljanak. Természetesen vannak olyan művek, amelyek beszippantanak, és inkább lelkesedek, semmint véleményezek. Vannak gyengéim is: olyan témák a zsáneren belül, amik mindig megfognak, de ezt általában jelzem is, hogy mindenki fenntartással olvassa, amit esetleg írok ezekről.

 

Amikor elolvasol egy művet, azonnal megfogalmazod az első benyomásaidat, vagy inkább kicsit „pihenteted” az olvasmányélményt?

Regényeknél szoktam időt hagyni, novelláknál általában gyorsabban lejegyzem a benyomásaimat. De ez sokszor a szöveg összetettségén, témáján is múlik.

 

A művek elbírálásakor melyik szempontot emelnéd ki, tennéd egy képzeletbeli rangsor első helyére – azaz melyik a legfontosabb a mű megítélésében?

Nehéz szétszálazni, mitől működik egy írás. Első gondolatom az volt, hogy a történet és a karakterek, de utána rögtön eszembe jutott, hogy a világépítés és a szöveg stílusa éppolyan fontos tényező lehet számomra. Szóval nincs a kérdésre egyértelmű válaszom, viszont ez a négy dolog az élbolyban van.

 

Milyen trendek megjelenésének, népszerűbbé válásának örülnél a magyar sci-fi irodalomban?

Nagyon kedvelem a társadalmi kérdésekkel foglalkozó sci-fi írásokat, amelyek reflektálnak korunk problémáira. Ez az irányvonal külföldön jelenleg népszerű, bár vegyes megítélésű, viszont rengeteg izgalmas, elgondolkodtató alkotás lát napvilágot. Nagyon örülnék annak, ha több, a témába vágó művet olvashatnék itthon, nemcsak a fantasy, hanem a sci-fi zsánerben is.