INTERJÚ – Ronil Caine, a Fraktál szerzője

Ronil Caine harmadik regénye jelent meg idén a Metropolis Media gondozásában, a Fraktál. A szerzővel beszélgettünk a megjelenés apropóján, és arról, mire számíthatunk még tőle a jövőben.

Scifi.hu: A Fraktál története a nanotechnológia körül forog, ami egy születőben lévő tudományág, és épp úgy hordoz magában beláthatatlan veszélyeket, mint fantasztikus lehetőségeket. Hogyan született meg a fejedben a regény alapötlete?

Ronil Caine: Szeretem követni a tudományos híreket, mert scifi íróként mindig inspirálnak. Sokat gondolkodtam, hogyan lehetne a Rémteremtőhöz hasonló lehetőségeket teremteni egy új regény számára, illetve szerettem volna egy országokon átívelő titkosügynökös akciót is írni. Ezekből a láncszemekből aztán szépen összeállt a Fraktál története. A nanotechnológia egy új korszakot hoz el hamarosan az orvoslásban éppúgy, mint a technológiában. A Fraktál regény után nem baj, ha ezen mindenki gondolkodik kicsit.

 

Scifi.hu: A nanotechnológiával foglalkozó regények és filmek közül melyik inspirált írás közben? Melyeket tartod alapműnek a témában?

Ronil Caine: Michael Crichton Az átprogramozott ember című regénye mindenképp hatással volt rám, bár az nem nanotechnológia, de az elme és az érzékelés manipulációjáról szól. A Fraktálban a nanotechnológia legfélelmetesebb lehetősége jelenik meg, amikor az érzékelésünket úgy verik át, hogy azt valóságnak, normálisnak éljük meg.

 

Scifi.hu: Hogyan zajlott a kutatómunka? Személyesen fordultál tanácsért szakértőkhöz, vagy magad kutakodtál a témában?

Ronil Caine: Elolvastam jó pár tudományos cikket és tanulmányt, hogy felmérjem mennyire rugaszkodnak el az ötleteim a valóságtól. Aztán amikor kész voltak a nanotechnológiára vonatkozó részletek, egyeztettem két kiváló magyar szakértővel is, akik elláttak néhány jó tanáccsal, mire a regény tudományos vonatkozásai elnyerték végső formájukat. Ami engem is megdöbbentett, hogy bár a regény története fikció, azt mondták, egy nap akár az egész megtörténhet ahogy leírtam.

 

Scifi.hu: A nanotechnológiánál maradva: te személy szerint várod az egészségügyi nanorobotok kifejlesztését, vagy inkább megijeszt a gondolata?

Ronil Caine: Észbontó dolgok várnak ránk, amikből sokat a regényben is megemlítek. Ilyen például az agy-számítógép kapcsolat, ami jelenleg felfoghatatlan hatással lesz a zenére, játékra, tudásmegosztásra és a kommunikáció sebességére. Az orvosi nanorobotok betegségeket győznek majd le, rákot gyógyítanak. A biztonságos működés viszont fontosabb lesz, mint valaha, hiszen már nem a telefonunkhoz vagy a bankkártyánkhoz férhetnek hozzá a hekkerek, hanem mi magunkhoz, az elménkhez, a DNS-ünkhöz. Ez nem holnap lesz, de gyorsabban eljön, mint hinnénk.

 

Scifi.hu: Említetted az agy-számítógép kapcsolatot. Mit szólsz Elon Musk Neuralink projektjéhez? Te hajlandó lennél kipróbálni egy ilyen implantátumot, ha lehetőséged nyílna rá?

Ronil Caine: Nem, de én általában minden technológiánál kivárok 2-3 generációt, mire beszállok. Addigra kijavítják a gyerekbetegségeit, és az ár/érték aránya is normalizálódik. Az emberi testtel és a sejtekkel való játék egyébként is riasztó, és a biztonságos működéshez még sokat kell fejlődnünk, de elkerülni nem lehet. Előbb utóbb összekapcsoljuk magunkat a az okostelefonunkkal, az internettel és egymással. Pont, ahogy a Fraktál regényben.

 

 

Scifi.hu: A Lilianban a klónozás témakörével foglalkoztál, a Rémteremtőben gondolatokat kivetíteni képes technológiát álmodtál meg. Milyen tudományágak érdekelnek még, és milyen területekre szeretnéd még elkalauzolni az olvasókat?

Ronil Caine: Az biztos, hogy maradok ezen a vonalon, és akik szerették a regényeimet, hasonló történetekre és technológiákra számíthatnak a jövőben is. Sok téma érdekel még, és minden hétre jut egy tudományos hír, ami megérne egy könyvet. A mesterséges intelligencia izgalmas téma, és bár sokan írtak már róla, biztosan érdekes lenne egy ronilcaines verzió.

 

Scifi.hu: Korábban beszéltél arról, hogy talán megírod első regényed, a Lilian folytatását, de közben új területekre eveztél. Hogy látod most?

Ronil Caine: Nem fejeltettem el. Azonban illene jobbra írni, mint az első rész, az pedig nem kis feladat, mivel a Lilianben rengeteg a fordulat, és a karakterek is izgalmasak voltak, akiket a befejezés miatt nem könnyű tovább vinni. Van vázlata a Lilian 2-nek, de közben sokkal izgalmasabb ötleteim lettek. Egy nap elkészül az biztos, de egyelőre nincs napirenden.

 

Scifi.hu: Hogy élted meg íróként a járványidőszakot? Inspirált az alkotói folyamatban, vagy inkább gátolt?

Ronil Caine: Maga a járvány szörnyű, és nem vagyok benne biztos, hogy mindenki azt a tanulságot vonja majd le, hogy jobban kell vigyázunk egymásra, tisztelnünk kell a természetet, és sokkal többet kell kutatnunk a ránk leselkedő veszélyek után. Mindezzel együtt nekem jól jött a kijárási korlátozás, mert rengeteg szabad időm lett, és tisztességesen be tudtam fejezni a Fraktált, ami ősszel meg is jelenhetett. Az első visszajelzések jók is, úgyhogy fellélegezhetek.

 

Karantén-interjú Ronil Caine-nel

 

Scifi.hu: Dolgozol már a következő regényeden?

Ronil Caine: Készülnek a vázlatok, és sokat gondolkodom rajta. Év végéig novellákat szeretnék írni, mert a Fraktál írása közben felgyűlt pár ötletem. Aztán az új évvel indulhat a negyedik regény írása. Ha úgy sikerül, ahogy megálmodtam, könnyen lehet, hogy túltesz az első könyvemen.

 

Scifi.hu: Köszönjük a beszélgetést, és kíváncsian várjuk a következő történetet tőled!

 


A Fraktál már megvásárolható a könyvesboltokban, illetve megrendelhető a Galaktika Boltban, továbbá Bookline-on, Líra.hu-n, és más webshopokban.