Megkezdődött a Mennyei Palota építése

Kína elkezdte felépíteni az ISS-hez hasonló, saját, moduláris űrállomását. Az április 28-án felbocsátott, Tianhe nevű 22 tonnás modult a Hosszú Menetelés 5B rakéta vitte fel, ezzel hivatalosan is megkezdődött a Tiangong (Mennyei Palota) űrállomás működése. Nem sokkal az indítás után már a napelemtáblákat is telepítették, a következőkben pedig 370 kilométeres magasságra emelik a pályáját.

A személyzet várhatóan júniusban érkezik meg a Shenzhou-12 fedélzetén, előtte még május közepén egy személyzet nélküli teherűrhajót kapcsolnak a modulhoz.

 

 

2022-ig tizenegy indítást terveznek, amelyek mindegyike az űrállomás kiépítését, bővítését szolgálja majd, és ezalatt három másik modult kapcsolnak a Tianhe-hez. Azonban az űrállomás több ponton is képes csatlakozni újabb és újabb modulokhoz.

A Tianhe modul hossza 16,6 méter, átmérője 4,2 méter, ebben kapott helyet a létfenntartó rendszer és a lakóhely, valamint a pályakorrekciókhoz szükséges meghajtórendszer.

Kína idestova harminc éve tervezi a Tiangong állomást, ezalatt kifejlesztették a Shenzhou űrhajót és a Hosszú Menetelés 2F-et, a Tianlian műholdakat, a dokkolási technológiákat, üzemanyag utánpótlást, és egy műholdindító központot.

A Tiangong várhatóan legalább tíz évig fog üzemelni, és számos tudományos kísérletnek ad majd otthont, nem csupán kínai projektek számára, de nemzetközi együttműködés keretében is.

A csillagászati projektek közt kiemelkedik a Xuntian optikai modul, amely egy, a Hubble-höz hasonló, az űrállomással együtt keringő teleszkóp. A Hubble-nél 300-szor nagyob látómezővel bír majd, így a becslések szerint egy évtized alatt az égbolt negyven százalékát tudja majd felmérni. A Xuntian karbantartás céljából képes lesz kapcsolódni az űrállomáshoz.

 


Forrás: SpaceNews.com