A hét kristály rejtélye – Galaktikus geográfia

Május 4-én, a Star Wars napon mutattak be a Pécsi Tudományegyetem Természettudományi Karának Földrajzi és Földtudományi Intézetének munkatársai egy új oktatási rendszert alkalmazó könyvet, amely A hét kristály rejtélye – Galaktikus geográfia címet kapta.

A kötet tankönyv- és regényszerűen vezeti végig olvasóját egy mandalóri fejvadász történetén, akinek hét kyber kristályt kell összegyűjtenie a galaxisban. Az oldalakon kék információs blokkokban magyarázzák el a kifejezéseket, és a kötet végén szószedet is található.

Tizennyolc sci-fi kedvelő szerző munkálkodott a könyv megszületésén, és csaknem másfél éven át dolgoztak rajta. Azért a Star Wars világát választották ehhez, hogy a legszélesebb olvasóközönséget tudják elérni, ráadásul a filmekből ismerős környezet, változatos bolygók kiváló háttérrel szolgáltatnak a földrajz oktatásához. Gondoljunk csak a Tatuin perszelő sivatagára, a Hoth fagyos jégvilágára, vagy a Dagobah mocsaraira.

Földrajzi alapfogalmakat, fontos összefüggéseket magyaráz el a kötet és változatos cselekményen keresztül mutat be természeti-, társadalmi-, és gazdaságföldrajzi folyamatokat.

Nyomtatásban 2021 júliusában jelenik meg az oktatóregény, és ingyenesen válik elérhetővé online és nyomtatott formában is.

Az érdeklődők további információkat találnak az UnivPécs oldalon, az alábbi youtube videóban pedig a kötet szerkesztői mutatják be az oktatóregényt: