Genetikailag módosított szúnyogokat engedtek szabadon Floridában

Florida államban géntechnológiával módosított szúnyogokat engedtek szabadon. Az Oxitec biotechnológiai vállalat rovaraival az Aedes aegypti szúnyogfaj elleni próbálnak küzdeni, amely a szúnyogok által terjesztett betegségek, például a dengue és a Zika fertőzés elterjedéséért felelős.

A jelenlegi védekező módszerek, mint a kémiai rovarölő szerek kudarcot vallottak, mivel a faj ellenállóvá vált. Ezért volt szükség a drasztikus, aternatív megoldásra. Andrea Leal, a Florida Keys Mosquito Control District ügyvezető igazgatója így nyilatkozott: “Elsődleges feladatunk a Florida Keys lakosainak védelme a szúnyogoktól, beleértve a betegséget terjesztő Aedes aegypti szúnyogot is. A Florida Keys Mosquito Control District továbbra is elkötelezett a környezetbarát és célzott eszközök felkutatása mellett, amelyekkel megvédhetjük lakosainkat és megóvhatjuk élővilágunkat. Az Amerikai Környezetvédelmi Hivatal és a Floridai Mezőgazdasági és Fogyasztóvédelmi Minisztérium teljes körű jóváhagyásával, valamint az Amerikai Járványügyi Központok és egy független tanácsadó testület támogatásával már alig várjuk, hogy a projekt az elkövetkező hónapokban előrehaladjon”

Az Oxitec biotechnológiai vállalat módosított hím szúnyogjait úgy alakították át, hogy egy speciális, tTa nevű fehérjét termeljenek. Ha párosodnak a vadon élő Aedes aegypti nőstényekkel, a tTa fehérje továbbadódik, és megöli a nőstény utódokat. Ezáltal visszaszorítja az Aedes aegypti populációját és a betegségek terjedését.

 

 

A genetikailag módosított szúnyogok nem csípnek (mivel mindegyik hím), és már más országokban is sikeresen tesztelték őket. Állításuk szerint nem jelentenek veszélyt a környezetre vagy más rovarokra, például a méhekre és a pillangókra. Az Oxitec minden szükséges engedéllyel rendelkezik, ennek ellenére sokan nyugtalanok.

“A nemzetünk és Florida állam előtt álló összes sürgős válsághelyzet – a Covid-19 világjárvány, a faji igazságtalanság, az éghajlatváltozás – mellett a kormányzat az adódollárokat és a kormányzati forrásokat egy Jurassic Park kísérletre használta fel” – mondta Jaydee Hanson, a Nemzetközi Technológiaértékelési Központ és a Center for Food Safety nonprofit csoport politikai igazgatója egy nyilatkozatban. “Mi romolhatott el? Nem tudjuk, mert az EPA jogellenesen megtagadta a környezeti kockázatok komoly elemzését, most pedig a kockázatok további vizsgálata nélkül folytatódhat a kísérlet.”

Egy, a Scientific Reports című folyóiratban megjelent tanulmány megvizsgálta a 2013 és 2015 között a brazíliai Jacobina városában szabadon engedett Oxitec-szúnyogok esetét. A kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy a projekt nem úgy működött, ahogyan azt tervezték, a szúnyogok közül sokan felnőttkorban is életben maradtak, és potenciálisan elmélyítették a terület szúnyogproblémáját. Ezt a tanulmányt azonban élesen kritizálták, és a folyóirat szerkesztője közzé tett egy nyilatkozatot, miszerint a kutatók egyes állításai félrevezetőek voltak.

A szúnyogprobléma kétségbeesett lépésekre sarkallja a floridai vezetőket. Az Aedes aegypti ugyanis nem őshonos a térségben, a klímaváltozás is közrejátszott abban, hogy a faj betelepült Floridába – akárcsak Európába a lepkeszúnyog. Magyarországon is veszélyt jelent a súlyos betegségeket terjesztő lepkeszúnyog, vagy az ázsiai tigrisszúnyog.

 


Forrás: IFLScience