INTERJÚ – Andy Weir: A Hail Mary-küldetés

Andy Weir nevét akkor kezdte megismerni a világ, amikor első, először magánkiadásban megjelent regénye, A Marsi hatalmas népszerűségre tett szert. A bestseller listák élére került hard sci-fi filmes jogai is gyorsan elkeltek, és Ridley Scott készített belőle egy remek filmadaptációt Matt Damon főszereplésével. A Marsi minden ízében szórakoztató, izgalmas, és messzemenőkig tudományos történet volt egy, a vörös bolygón rekedt asztronauta viszontagságairól.

Második regénye, az Artemis szerényebb sikereket ért el, de kétségkívül szórakoztató űrkalandot olvashattunk egy Holdon épült városban, és A Marsira jellemző komolyan vehető tudományos háttérrel megspékelve. Az Artemis filmváltozata is elkészülhet, Phil Lord és Christopher Miller viszik majd vászonra a történetet, de egyelőre nem tudjuk, mikorra várhatjuk.

Addig is azonban napokon belül megjelenik Andy Weir harmadik regénye, A Hail Mary-küldetés című sci-fi (magyarul a Fumax gondozásában). Ennek apropóján beszélgettünk Andy Weirrel az új regényről, ami már a fülszöveg alapján is nagyon izgalmasnak ígérkezik:

 

“Ryland ​Grace egyedül maradt: az utolsó esélyként indított küldetés egyetlen túlélőjeként nem vallhat kudarcot, különben az egész Föld és vele az emberiség is elpusztul. Csakhogy éppenséggel ezt ő maga sem tudja. A saját nevére sem emlékszik, nemhogy arra, hogy hol van, és mit is kéne tennie.

Csak annyit tud, hogy évekig tartó öntudatlanságból ébresztik fel, sok millió kilométerre az otthonától, két holttest társaságában.

Rylandnak lépésről lépésre kell feltárnia a múltját. Így apránként szembesül az előtte álló lehetetlen feladattal: a bolygó kormányai összefogásában sebtiben összetákolt, majd az űr mélyébe kilőtt hajó fedélzetén egymagában kell elhárítania az emberiség kihalásával fenyegető, felfoghatatlan súlyú katasztrófát.

Ha beszámítjuk a képletbe váratlan szövetségesét, talán még sikerrel is járhat.”

 

Scifi.hu: Mit tudsz mondani A Hail Mary-küldetés cselekményéről?

Andy: Egy férfi egy űrhajó fedélzetén ébred teljes amnéziával és két halott társaságában. Ahogy az emlékei visszatérnek, rájön, hogy ő az egyetlen túlélője egy kétségbeesett küldetésnek, amelynek célja az egész emberiség megmentése a kihalástól. Ugyanis a Nap fénye egyre halványul, mert elszaporodott rajta egyfajta csillagközi létforma, egy “asztrofág”, amely a csillagok felszínén él. Ezek a lények szó szerint elfogyasztják a Napot, ugyanakkor kiváló üzemanyagforrásnak számítanak az űrhajókhoz.

Andy Weir

Scifi.hu: Elmondanád, mi ihlette a regényt?

Andy: Leginkább azt képzeltem el, hogy mit tudnánk kezdeni egy tömegátalakító üzemanyaggal. Vagyis egy olyan üzemanyaggal, amely a tömeget fényenergiává alakítja, és a fényt használja fel a meghajtásra. A Hail Mary-küldetés ebből az elképzelésből született.

Scifi.hu: A karaktereid igazi túlélők, akik kemény körülmények között is használják az eszüket és a bátorságukat, de Mark Watney és Jazz Bashara két nagyon különböző személyiség. Milyen Ryland Grace?

Andy: Ryland is különbözik Marktól és Jazztől. Ő egy kicsit naiv és kissé jótétlélek. És soha nem káromkodik.

Scifi.hu: Volt egy félbehagyott történeted, amelyben idegenek is szerepeltek, a címe “Zhek” lett volna. Beleolvadt bármelyik része A Hail Mary-küldetésbe?

Andy: Az említett tömeg-átalakításon alapuló üzemanyagot a Zhekhez találtam ki. Valamint a Zhek egyik szereplője Stratt lett A Hail Mary-küldetésben.

Scifi.hu: Amikor tudományos kutatásokat végzel és hiteles hátteret állítasz össze, az kihívás számodra, vagy inkább szórakozás?

Andy: Jó móka! Szeretem a kutatást. És az, hogy ragaszkodom a valódi tudományhoz, gyakran oda vezet, hogy a főszereplők olyan problémákkal szembesülnek, amelyekre nem is gondoltam korábban.

Scifi.hu: Lemondtál már valaha egy nagyszerű ötletről, mert a kutatások során rájöttél, hogy az ellentmond a tudományos ismereteinknek?

Andy: Igen. De ez egyben azt is jelenti, hogy nem volt valami nagyszerű ötlet.

Scifi.hu: Már korábban bejelentették az Artemis-filmet, és Ryan Goslingot máris leszerződtették A Hail Mary-küldetéshez – de mennyi beleszólásod van neked a forgatókönyvbe?

Andy: Mindkét forgatókönyvbe van némi beleszólásom. Bár lényegében a forgatókönyvírókon és a rendezőkön múlik a dolog.

Scifi.hu: Vannak már terveid a következő regénnyel kapcsolatban? Az űrben maradsz?

Andy: Dolgozom már a következő regényen, de nem beszélek róla nyilvánosan. Megtanultam megtartani magamnak, amíg nem vagyok biztos benne, hogy befejezem.

Scifi.hu: Köszönjük szépen az interjút!

 

A Hail Mary-küldetés már előjegyezhető a Fumaxnál!

 


A kaliforniai születésű Andrew Taylor Weir (1972. június 16.) szüleitől örökölte tudományos érdeklődését: apja fizikus volt, anyja pedig mérnök. Weir korán elkezdett programozással foglalkozni, de a san diegoi egyetemet nem fejezte be. Több cégnél is megfordult, többek közt a Blizzardnál, ahol a Warcraft II. című videojátékon dolgozott.

Első, kisebb figyelmet kapott novellája A Tojás volt, amelyet többen is feldolgoztak rövidfilmként – ezek megtekinthetők a YouTube-on.
A Marsi című regénye először 2011-ben jelent meg, eleinte ingyenesen, sorozatban tette közzé a weboldalán, majd Amazon Kindle-re tette elérhetővé 99 centért. Miután a regény a Kindle bestseller listák élére került, a regény kiadási jogait a Crown Publishing Group vette meg.
Weir Kaliforniában él, és mivel retteg a repüléstől, sosem utazott el A Marsi magyarországi forgatására.

Regényei:

  • Theft of Pride (2000. online)
  • A Marsi (2011. online; 2014. Random House)
  • Artemis (2017. Random House)
  • Project Hail Mary (2021. Random House)

 

Andy Weir Twarrior című novelláját magyar fordításban elolvashatjátok itt, a Scifi.hu-n!