Az új űrverseny: ki forgat először filmet az űrben?

Tom Cruise

Új űrverseny kezd kialakulni az USA és Oroszország között, ám ezt nem egészen úgy kell elképzelni, ahogyan a For All Mankindban láthattuk. Nincs szó holdbázisról vagy atommeghajtású űrsiklóról, helyette azon versenyeznek, ki forgat először nagyszabású játékfilmet az űrben.

2020. egyik nagy visszhangot kiváltó bejelentése volt, hogy a NASA is megerősítette: Tom Cruise főszereplésével készülnek filmet forgatni a Nemzetközi Űrállomáson. A tervek szerint idén októberben utazik a színész az űrállomásra, és Doug Liman, A holnap határa rendezője is útitársa lesz. Mindketten szerepelnek a SpaceX hivatalos utaslistáján. A 200 millió dollár költségvetésű filmet a Universal hozza tető alá, de a SpaceX és a NASA hozzájárulása nélkül ez nem működhetne.

Julija Peresild

Most azonban Oroszország is bejelentette, hogy filmet készülnek forgatni az ISS-en, és már meg is találták a főszereplőt. Julija Peresild színésznő szerepelhet majd a Klim Shipenko rendezésében készülő, Challenge munkacímű filmben. Ez egy űrdráma lesz, amely egy doktornő űrbéli küldetéséről szól. A sebésznek, akit Peresild játszik, meg kell operálnia egy kozmonautát az űrállomáson, aki nem élné túl a hazautat.

Az orosz stáb október 5-én repül – pont abban a hónapban, amikor Cruise és Liman. Hacsak nem egyszerre fognak forgatni a szűkös állomáson (ami valószínűtlen), akkor úgy néz ki, hogy Oroszország megnyerheti ezt a versenyt.

Az orosz film szereplőválogatásánál kitétel volt, hogy a színésznő megfeleljen egy alkalmassági vizsgán: 1 kilométert kellett futnia 3 és fél perc alatt, 800 métert úszni 20 perc alatt, és 3 méteres ugródeszkáról kellett ugrania.

Julija Peresild korábban orosz tévésorozatokban és filmekben szerepelt. A rendező Shipenko azonban már forgatott űrfilmet, a Szaljut-7 című, történelmi filmje a Szojuz T-13 küldetésről szól, és az orosz Arany Sas díjátadón 2018-ban megnyerte a legjobb filmnek járó díjat.

 


Forrás: IFLScience