INTERJÚ – Will McIntosh, a Zuhanó Hugo-díjas szerzője

Will McIntosh

Will McIntosh nevét Magyarországon még nem sokan ismerik, holott kilenc regény, számtalan novella és egy Hugo-díj fűződik a nevéhez.

Korábban csupán egy young adult sci-fi/fantasy regénye, az Éjégetők jelent meg a Főnix Könyvműhely gondozásában, azonban május végén, szintén a Főnix jóvoltából a könyvesboltok polcaira került 2016-os regénye, az eredetileg ‘Faller’ címet viselő történetnek a magyar kiadása.

A magyar megjelenés apropóján beszélgettünk Will McIntosh-al, hogy egy kicsit jobban megismerjék őt, és a Zuhanót a magyar olvasók.

 

 

 


Scifi.hu: Mit tudsz mondani a Zuhanó cselekményéről?

Will: A Zuhanó egy férfiról szól, aki New York City egy darabján ébred, amely a végtelen égbolton lóg. Nem emlékszik arra, hogy ki ő, vagy hogyan került oda, ahogyan a többiek sem, akik vele együtt vannak a lebegő szigeten.

 

Scifi.hu: Mesélnél arról, mi ihlette a regényt?

Will: A Zuhanó az első történeten alapul, amit valaha írtam. Álmodtam egy férfiról, aki lezuhan a saját kis világának pereméről, és meglepődve tapasztalja, hogy messze alatta még több világot talál. Csak a móka kedvéért megpróbáltam megírni egy rövid történetet. Ez az eredeti történet egészen más volt, mint a Zuhanó, és nem a mi világunkban, hanem egy fantáziavilágban játszódott. Akkoriban 37 éves egyetemi tanár voltam, és eszembe sem jutott, hogy ez több lenne, mint néhány óra kellemes eltöltése. Annyira élveztem a történet megírását, hogy írtam még egyet, és még egyet. Végül otthagytam az egyetemi állásomat, hogy teljes munkaidőben írhassak. Csak tizenöt évvel az első novella megírása után döntöttem úgy, hogy visszatérek hozzá, és megírom regényként. A Zuhanó tehát különleges jelentőséggel bír számomra, mert ez az a történet, amely megváltoztatta az életemet!

 

Will McIntosh: Zuhanó

Scifi.hu: Mit kell tudnunk névtelen főhősünkről, a címszereplő Zuhanóról?

Will: Nem valódi személyen alapul, bár sok kitalált karakterem igen. Azt akartam, hogy egy hibás hős legyen. Briliáns, de intellektuálisan annyira arrogáns, hogy hihetetlenül felelőtlen döntéseket hoz. Nem különösebben jóképű, tehát nem a tipikus hollywoodi hős, és van egy fanyar humora, amit Kurt Vonnegut mintájára próbáltam megformálni, akit mindig is szerettem.

 

Scifi.hu: A regény két szálon fut, amelyek sokáig nem találkoznak, és nagyon különbözőek. Melyiket volt nehezebb megírni?

Will: Az apokalipszis előtti szál volt messze a nehezebb. Nem vagyok fizikus, így kihívást jelentett egy megvalósítható (vagy legalábbis valamennyire megvalósítható) magyarázatot találni arra, hogy a világ hogyan válik széttöredezetté. Emellett a poszt-apokaliptikus történet egy olyan előremozdulással kezdődik, ami némileg önmagát írja. Amikor egy karakter egy olyan városdarabkán ébred, ahol mindenki elvesztette az emlékezetét, ott lesz az élelemért való küzdelem, erőszak, káosz, szövetségeket kötő emberek. Amint leülsz, már van egy elképzelésed arról, hogy hova fog vezetni a történet.

 

Scifi.hu: Az apokalipszis mindig is népszerű téma volt. Mi aggaszt téged leginkább a világvégével kapcsolatban?

Will: Hogy ez évtizedről évtizedre valószínűbbnek tűnik. Úgy tűnik, mintha az emberiség egyre több utat dolgozna ki az önmegsemmisítés felé, akár a fejlettebb fegyverek, az éghajlatváltozás, az erőforrások kimerülése, a világjárványokra adott alkalmatlan válaszok, a biológiai anyagokkal való szórakozás, a technológiai fejlődés, vagy az alkalmatlan, arrogáns őrültek vezetőinkké választása révén. A lista egyre hosszabb lesz, és az olyan globális fenyegetésekre, mint a világjárványok és az éghajlatváltozás, adott együttes globális válaszaink alapján nem vagyok biztos abban, hogy ha egy valódi egzisztenciális fenyegetés merül fel, a világ összefog, hogy legyőzze azt.

 

Scifi.hu: Min dolgozol most?

Will: Történetesen az egyik jelenlegi projektem egy lehetséges Zuhanó televíziós sorozat pilotjának és vázlatának elkészítése. Egy producerrel és rendezővel dolgozom együtt, és közel állunk ahhoz, hogy a projektet elindítsuk, és megpróbáljuk felkelteni egy csatorna érdeklődését. Emellett 2022 elején megjelenik egy középiskolás (8-13 éves) korosztálynak szóló könyvem, Az osztálytárs címmel. Ezen kívül egy olyan fázisban vagyok, amikor rengeteg novellát írok, és általában így próbálom ki az új ötleteket, mielőtt nagyobb projektekké bővíteném őket.

Scifi.hu: Nagyon szépen köszönjük az interjút!

 

A Zuhanó már megvásárolható a Főnix Könyvműhely oldalán 20% kiadói kedvezménnyel, illetve a könyvesboltokban.

 


William D. McIntosh 1962. január 31-én született New Yorkban. A Georgiai Egyetemen szociális pszichológiából doktorált, kutatási területe az interenetes ismerkedés és párkapcsolatok témaköre volt.

2003. óta publikál novellákat, írásai megjelentek az Asimov’s Science Fiction, a Strange Horizons és az Interzone magazinokban és antológiákban. “Soft Apocalypse” című novelláját jelölték a Brit Science Fiction díjra, majd “Bridesicle” című novellája 2010-ben megnyerte a Hugo-díjat, és még ugyanebben az évben jelölték Nebula-díjra is.