A Zsoldos-díj kisajátítása körül kialakult vita utóélete

Az Avana Egyesület közleménye.

A közleményben szeretnénk pontosítani a Zsoldos-díj kisajátításával kapcsolatban felmerült téves állításokat.

 

Előzmények:

Az SFmag interjúja az Avana Egyesület elnökével, amelyben kifejtjük az Avana Egyesület álláspontját a díj kisajátításának körülményeiről.

Az erre érkezett reagálás, és az arra adott válasz.

Zsoldos Dávid közleménye.

 

Amivel egyetértünk Zsoldos Dávid közleményéből:

1. Zsoldos Dávid felajánlotta, hogy az Avana Egyesület egy tagot delegálhat a tőlünk kisajátított díj zsűrijébe.
Ezzel nem éltünk.

2. Zsoldos Dávid egyszemélyi döntése szerint más időpontban, más közreműködővel és más helyszínen szerette volna átadni az általunk alapított díjat.
A díj kisajátításában nem tudtunk partnerek lenni.

 

Amit cáfolunk:

1. Zsoldos Dávid állítása: „Sosem vittük nyilvánosság elé, ha valamivel nem értettünk egyet, pedig bizony előfordult.”
A díj kisajátítása előtt nem alakult ki közöttünk komolyabb vita.
Részünkre a Zsoldos-család soha nem küldött bírálatot az Avana Egyesület által alapított díj menedzselésével kapcsolatban.
A díj körül az évek során kialakult kritikák visszavezethetők a díj zsűrijének döntéseit követő bírálatokra, melyek az egyesületet érték.
Szeretnénk leszögezni, hogy mi soha nem bíráltuk a zsűri döntését, azt mindig elfogadtuk, hiszen fontosnak tartjuk a zsűri függetlenségét.
Az egyesületet ért vádak általában két vitatott, korábban díjat nyert alkotáshoz köthetők, melynek következményeként néhány író úgy döntött, visszavonja a további években a nevezését.
A két vitatott művel kapcsolatban sem alakult ki közöttünk vita a Zsoldos-családdal, mivel mindkét vitatott alkotás zsűrijében Zsoldos Dávid is tag volt.

2. Nem igaz Zsoldos Dávid állítása, hogy az egyesület ne jelezte volna aggályait az általunk alapított díj kisajátításával kapcsolatban.
Jeleztük szóban, és 2020. március 13-án egy erről szóló üzenetváltásban is, ami megtalálható nálunk és Zsoldos Dávidnál, és aminek Zsoldos Dávid csak egy kis részletét tette közzé, kihagyva belőle a kisajátítással kapcsolatos megjegyzéseinket.

3. Nem igaz az az állítás, hogy a díjat közösen alapítottuk a Zsoldos-családdal.
A Zsoldos-díjat az Avana Egyesület egyedül alapította.
Ezt a díjalapításhoz hozzájáruló nyilatkozattal igazoljuk, amelyben a Zsoldos-család engedélyt ad az Avana Egyesületnek arra, hogy az egyesület Zsoldos Péter névvel díjat alapítson.

Reméljük, hogy a díj kisajátítása körül minden félreértést sikerült eloszlatnunk.

Kijelentjük, hogy nem szeretnénk „visszaszerezni” a Zsoldos Péter-díjat, az egyesület álláspontjának közlése volt a célunk, hogy rávilágítsunk, a díj az egyesület díja, amit Zsoldos Dávid kisajátított.